Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

De ontdekking van de wereld

27 februari 2020, 19:30 - 21:30

De jonge Cosimo III de’ Medici (1642-1723), toekomstige groothertog van Toscane vanaf 1670, reisde in 1667 naar de Nederlanden. Gedurende enkele maanden maakte hij kennis met cartografen, verzamelaars, drukkers, schilders, dichters, toneelschrijvers en het stadhouderlijk hof. Hij werd begeleid door Florentijnse vertrouwelingen en handelaren die zich in Amsterdam hadden gevestigd, maar vooral door Pieter Blaeu telg uit de beroemde cartografen familie. Met Blaeu bezocht Cosimo herhaaldelijk het Oost-Indisch Huis, het bestuurs- kantoor van de VOC. Daar raakte hij gefascineerd door het werk van Johannes Vingboons, de cartograaf van de VOC. Dankzij de bemiddeling van Blaeu kocht Cosimo een serie Vingboons’ aquarellen aan waaronder de eerst bekende kaart van New York, die hij tentoonstelde in zijn Florentijnse Villa di Castello. Ook schafte hij zeer kostbare boeken aan zoals de China Illustrata van de jezuïet Athanasius Kircher.

De lezing zal ingaan op de bijzondere biografie van Cosimo de’ Medici, zijn verblijf in de Nederlanden en de geschiedenis van zijn cartografische collectie.

Over onze spreker: Sabrina Corbellini ( Fidenza 1969) is hoogleraar History of reading in premodern Europe aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek is gefocust op de reconstructie van de (religieuze) leesactiviteiten in de Nederlanden en in Italië. Ook is zij gefascineerd door de reconstructie van de culturele contacten tussen beide landen.

 

Details

Date:
27 februari 2020
Time:
19:30 - 21:30
Event Category:
Website:
http://www.dantegroningen.nl/agenda-2/

Organizer

Dante Alighieri Groningen
View Organizer Website

Venue

Munnekeholm Groningen
Munnekeholm 4
Groningen, 9711 JA
+ Google Map

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst