Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

‘Groot, groter, grootst!’ De Antonijnse en Severische keizers en hun bouwpolitiek

18 november 2020, 20:00 - 22:00

Keizer Augustus ging er prat op Rome ‘als een stad van baksteen te hebben aangetroffen en als stad van marmer te hebben achtergelaten’. Samen met zijn trouwe secondant en boezemvriend Marcus Agrippa wist hij de hoofdstad van het imperium Romanum inderdaad te transformeren tot een monumentale metropool, die moeiteloos kon wedijveren met oostelijke pronksteden als Alexandrië, Antiochië en Ephesus.

Zijn opvolgers in de tweede en vroege derde eeuw n. Chr. volgden met succes het augusteïsche voorbeeld. Technologische ontwikkelingen (zoals de uitvinding en verbetering van beton), de pax Romana en de onmetelijke rijkdom van de keizerlijke schatkist zorgden ervoor dat keizers als Trajanus, Hadrianus, Septimius Severus en Caracalla een groot persoonlijk stempel konden drukken op het stedelijk landschap van Rome en elders. Hun bouwpolitiek diende politieke en dynastieke doeleinden, maar was vooral gericht ter meerdere eer en glorie van henzelf en hun familie. Gezien de uitvoering en overlevering van vele gebouwen zijn zij in hun missie meer dan geslaagd.

Deze lezing neemt u mee op een reis langs veel van de hoogtepunten uit de Romeinse bouwkunst: met aandacht voor o.a. het Pantheon, de Romeinse keizerfora en de imposante thermencomplexen in de ‘Eeuwige Stad’. Daarnaast zien we ook talrijke verbluffende staaltjes architectuur in de diverse provincies van het Romeinse Rijk.

Dr. Patrick Gouw is oudhistoricus en verbonden aan de Universiteit Leiden.

Iedereen die naar de lezing wil komen, dient zich uiterlijk drie dagen tevoren aan te melden met naam en telefoonnummer via het volgende mailadres: jtjkoppenol@kennemerlyceum.nl

Details

Date:
18 november 2020
Time:
20:00 - 22:00

Organizer

Dante Alighieri Haarlem
View Organizer Website

Venue

Kennemer Lyceum – Overveen
Adriaan Stoopplein 7
Overveen, Noord-Holland 2051 KA
+ Google Map

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst