Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Views Navigation

Event Views Navigation

Today

Lezing ‘Artemisia – vrouw en macht’

De Machinist Rotterdam Willem Buytewechstraat 45, Rotterdam

Rijksmuseum Twenthe organiseert komend najaar (26 september - 23 januari) een spectaculaire tentoonstelling rond het leven en werk van Artemisia Gentileschi. De 17de-eeuwse schilderes was een van de bekendste, meest belangrijke kunstenaars van de Italiaanse barok. In Rotterdam zal Spreker Hoo Man Chan zal ingaan op zijn bekende enthousiaste wijze ingaan op leven, werk en betekenis van deze iconische schilder.

Film ~ Il Grido (1957)

Het Amsterdams Lyceum Valeriusplein 15, Amsterdam

Een arbeider die werkt in een suikerfabriek in de Po-vallei woont samen met een getrouwde vrouw en haar dochter. Als tenslotte voor het stel de mogelijkheid ontstaat om te trouwen weigert ze zijn aanzoek. De depressieve man gaat met het dochtertje zwerven en ontmoet allerlei personen, maar hij vindt in vluchtige andere relaties geen nieuwe emotionele inhoud.

Film ~ Padre Padrone (1977)

Het Amsterdams Lyceum Valeriusplein 15, Amsterdam

Het scenario van deze film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1975 van de Italiaanse auteur Gavino Ledda. 

Richard Calis ~ Het Papier van Piranesi: Oudheidkunde en Archeologie in 18e-eeuws Italië

Het Amsterdams Lyceum Valeriusplein 15, Amsterdam

Bij leven was de veelzijdige kunstenaar Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) al beroemd om de ongekende verbeeldingskracht van zijn etsen. Toch zag hij zichzelf in de eerste plaats als architect en onderhield hij zichzelf met het verkopen van ‘gerestaureerde’ oudheden. Verder was hij vooral auteur: hoewel zijn etsen als individuele objecten werden verhandeld, waren ze ontworpen als volwaardige boeken waarin tekst en afbeelding een onlosmakelijk geheel vormden.

The Last Ride of the Wolves

De Lieve Vrouw Amersfoort Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort

Dante Amersfoort organiseert nu het weer kan een Film met Dante: The Last Ride of the Wolves 

Artemisia – Vrouw en Macht

Fonteinkerk Amersfoort Robert Kochstraat 4, Amersfoort

Lezing over het werk en leven van de 17e eeuwse italiaanse schilderes Artemisia Gentileschi.

Stravaganza musicale Fiorentina

Fonteinkerk Amersfoort Robert Kochstraat 4, Amersfoort

Italië was het land waar de Renaissance ontstond, met een nieuwe perspectief op wetenschap en humanisme. Dit had ook. grote gevolgen voor de diverse kunstdisciplines. Spil in deze fundamentele omwenteling was Firenze.

Lezing Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello ter gelegenheid van Dantedì

Online

Ter gelegenheid van de jaarlijkse 'Dantedi' (Dantedag) verzorgt de ambassadeur van Italië in Nederland, Giorgio Novello een speciale (online) voordracht voor de leden van alle Dante Alighieri verenigingen (comitati) in Nederland. De titel is: 'Italia e Paese Bassi sono paese fratelli, ma non lo sanno'.

Film met Dante: A Chiara

De Lieve Vrouw Amersfoort Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort

Op 7 april gaat A Chiara in Nederlandse première, de nieuwste film van regisseur Jonas Carpignano (Mediterranea, A Ciambra).  In Filmtheater De Lieve Vrouw zullen we deze première aanbieden als Film met Dante.

Pazziando’ tra tradizione e ricerca musicale: la musica di Pino Daniele

Fonteinkerk Amersfoort Robert Kochstraat 4, Amersfoort

De muzikant, gitarist en zanger Pino Daniele, gevormd in de rijke en vruchtbare Napolitaanse muzikale omgeving van de jaren zeventig, is een van de meest vernieuwende figuren in de Italiaanse muziekscene.  Andrea Maddalena brengt een eerbetoon aan een betrokken muzikant. Taal: Italiaans.

Perugia – De Griffioen en de Fontein, lezing door Andrea Maddalena

Speeltuingebouw Voortsweg Enschede Voortsweg 225, Enschede

De stad Perugia werd vermoedelijk gesticht in de 10de/9de eeuw voor Christus. Vanaf de Etruskische periode tot en met de rijke en machtige middeleeuwen speelt de stad een voorname rol in de historische, politieke, culturele en artistieke context in het Midden van Italië. Het voelt als een prestatie haar kleine straatjes te beklimmen, haar vijf...

Lezing ‘De Biënnale van Venetië’ door Peter Thissen

Sociëteit 'De Maas' Rotterdam Veerdam 1, Rotterdam

Op maandag 16 mei zal kunsthistoricus Peter Thissen voor de leden van 'De Maas' en Dante Alighieri Rotterdam de lezing 'De Biënnale van Venetië' houden. Hij gaat hierbij in op de rijke historie van de Biënnale, maar zal ook stilstaan bij de actualiteit van de op 23 april jl. voor het publiek geopende 59ste Biënnale.

Italië Evenement 2022 in Kasteel de Haar

Kasteel De Haar Kasteellaan 1, Haarzuilens

Proef, ontdek en beleef Italië! De lekkerste Italiaanse feestdagen van Nederland komen er weer aan. Op 20, 21 en 22 mei zijn de tuinen van Kasteel de Haar uitsluitend bedoeld voor levensgenieters.

Feestelijke slotbijeenkomst met pranzo

Trammuseum Rotterdam Kootsekade19, Rotterdam

Op 22 mei sluiten we het verenigingsseizoen 2021-2022 feestelijk af met een uitgebreide pranzo voor onze leden.

Italiaanse Filmclub met ‘Le meraviglie’

LantarenVenster Rotterdam Otto Reuchlingweg 996, Rotterdam

De Italiaanse filmclub Dante Alighieri Rotterdam vertoont 'Le meraviglie' van de Italiaanse regisseur Alice Rohrwacher. Een aards sprookje dat zich afspeelt op een Noord-Italiaanse boerderij, destijds onderscheiden met de Grand Prix in Cannes.

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst